Dashboard Toerisme Drenthe

In 2023 brachten 2 miljoen toeristen in totaal circa 7,8 miljoen overnachtingen door in Drenthe. De groei in overnachtingen stabiliseerde enigszins (+2%). De Nederlandse gast koos weer vaker voor het buitenland, wat zorgde voor een stagnerende binnenlandse markt (-3%). Anderzijds groeide het inkomend toerisme juist sterk. Het aantal overnachtingen vanuit Duitsland groeide in Drenthe zelfs sterker dan in elke andere regio (+50%). Ook het aantal overnachtingen op huisjesterreinen herstelde zich verder (+7%) en haalde voor het eerst weer het niveau van 2019.

Ontwikkeling herkomst gasten

De stijging van het aantal Drentse overnachtingen in 2023 is volledig te danken aan een toename van het aantal buitenlandse gasten. Waar deze in tijdens de coronajaren nog voorzichtig waren, is het inkomende bezoek sinds 2022 weer goed op gang gekomen. Vooral het aantal Duitse gasten nam in Drenthe flink toe. Na een verviervuldiging in 2022, groeide het aantal Duitse overnachtingen in 2023 wederom met 50%. Een grotere groei dan in elke andere regio! Inmiddels komt ruim 1 op de 7 overnachtingen in Drenthe van een Duitse gast. Na Duitsland is Belgie de grootste herkomstmarkt.

Ontwikkeling banen

De vrijetijdssector is belangrijk voor de werkgelegenheid. Totaal gaan er ruim 16.000 banen om in de vrijetijdssector. Dat betekent dat circa 1 op de 14 werkenden in Drenthe, werkzaam is in de vrijetijdseconomie. Ten opzichte van 2019 is het aantal banen in de VTE met ongeveer 2% toegenomen, ten opzichte van 2021 +7%.

 

In de factsheets zie je de feiten, cijfers, trends en ontwikkelingen compact weergegeven per thema. Wil je meer informatie of heb je andere cijfers nodig, neem dan gerust contact op met Miranda Horstman.

Factsheets

Zie ook