Dashboard Toerisme Drenthe

Terugblik 2021 en actuele situatie 2022

In 2021 brachten 1,7 miljoen toeristen in totaal ruim 7 miljoen overnachtingen door in Drenthe. Dat zijn respectievelijk 200.000 gasten (+16%) en 1 miljoen nachten (+16%) meer dan in 2020. Drenthe deed het qua aantal overnachtingen iets minder goed dan het landelijk gemiddelde (+19%). Het aantal overnachtingen is wel weer bijna terug op het niveau van het laatste pre-coronajaar (-4%). Daarmee doet Drenthe het juist weer beter dan landelijk gezien (-18%).

Ontwikkeling overnachtingen naar accommodatietype

De cijfers zijn niet voor alle accommodatietypen positief. Vooral campings in Drenthe zagen een flinke stijging in aantal overnachtingen. Zij ontvingen in 2021 23% meer gasten en 28% meer overnachtingen ten opzichte van vorig jaar, wat resulteert in een recordaantal van ruim 2 miljoen kampeerovernachtingen in Drenthe. Het aantal overnachtingen in hotels, huisjes en groepsaccommodaties blijft echt nog achter ten opzichte van 2019.

Ontwikkeling herkomst gasten

De stijging van het aantal Drentse overnachtingen in 2021 is volledig te danken aan de toename van Nederlandse gasten. Maar liefst 95% van de gasten kwam uit ons eigen land. Het merendeel van de inkomende gasten komt nog altijd uit Duitsland (55%), gevolgd door Belgie (24%). Het aantal Duitse overnachtingen nam in twee jaar tijd echter sterk af (-76%), terwijl er 60% minder Belgische gasten in Drenthe waren.

Ontwikkeling banen

De vrijetijdssector is belangrijk voor de werkgelegenheid. Totaal gaan er ruim 15.000 banen om in de vrijetijdssector. Dat betekent dat circa 1 op de 15 werkenden in Drenthe, werkzaam is in de vrijetijdseconomie. Ten opzichte van 2019 is het aantal banen in de VTE met ongeveer 5% afgenomen.

 

In de factsheets zie je de feiten, cijfers, trends en ontwikkelingen compact weergegeven per thema. Wil je meer informatie of heb je andere cijfers nodig, neem dan gerust contact op met Miranda Horstman.

Factsheets

Zie ook