Feiten & cijfers

Jaarcijfers, actuele data, trends en ontwikkelingen

In 2023 ontving Drenthe 2 miljoen gasten. Zij brachten in totaal 7,8 miljoen overnachtingen door in onze provincie, een lichte stijging van 2%. De groei komt vooral vanuit inkomende toeristen, waarbij het aantal Duitse overnachtingen in het bijzonder sterk toenam (50%). Er werd vooral vaker overnacht in huisjes op vakantieterreinen (+7%). De huisjesterreinen komen daarmee voor het eerst weer boven het niveau van 2019 uit. Het aantal kampeerovernachtingen stabiliseerde en het aantal hotelovernachtingen daalde licht (-6%), nadat vorig jaar een record was geboekt. Voor beide geldt dat er nog altijd een flinke plus in overnachtingen geldt ten opzichte van 2019 (+19% voor hotels en +30% voor campings). Actuele cijfers vind je in ons dashboard.

 

Gast dol op Drentse natuur

Uit ons continue bezoekersonderzoek Drenthe blijkt dat gasten vooral naar Drenthe komen om de natuur te beleven. Al met al waardeert men het verblijf in Drenthe met een 8,7, waarbij de mooie omgeving en het fietsen en wandelen op veel enthousiasme kan rekenen. Men voelt zich opgeladen en heeft vrijwel unaniem genoten van de natuur. Een meerderheid geeft dan ook aan graag nog eens terug te komen. 

Lees meer

Cijfers 2023

In 2023 ontvingen we 2 miljoen gasten, 1% minder dan in 2022 en 4% meer dan in 2019. Deze gasten bleven gemiddeld bijna 4 nachten, wat neerkomt op 7,8 miljoen overnachtingen (+2%) Na een grote dip in het aantal internationale gasten tijdens de coronajaren, groeide het aantal buitenlandse gasten in 2022 sterk. Dit zette afgelopen jaar verder door (+39%). Er was vooral een forse groei in Duits bezoek te zien (+50%). Het binnenlands bezoek vlakt daarentegen af, doordat weer meer Nederlanders het buitenland opzoeken.

Lees meer

Monitor Vrijetijdssector Drenthe

Via onze Monitor Drentse Vrijetijdssector volgen we onder meer de bezetting en ontwikkelingen binnen de vrijetijdssector en houden we in de gaten wat de behoeften en opgaven van onze ondernemers zijn. De meest recente meting liep van 10 t/m 18 oktober '23 Na een goed voorjaar en een gematigde zomer, zien de cijfers voor de nazomer er goed uit.

Actuele uitkomsten Monitor VTE

Factsheets

We hebben de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen in de Drentse toeristische sector voor je op een rij gezet in praktische factsheets. Wil je meer weten? Neem gerust contact op met Miranda Horstman (0521-74 89 74).

Factsheets

Zie ook