Nederlander wil op vakantie, maar is afwachtend met boeken

| Miranda Horstman

 

Voor veel Nederlanders is het een lastige tijd voor het maken van (vakantie)plannen. Het is onzeker hoe het coronavirus zich verder ontwikkeld. Onduidelijk is ook welke maatregelen wanneer worden versoepeld of juist verder worden aangescherpt. Wat doet deze onzekerheid met het vakantiesentiment onder Nederlanders? In welke fase van het zoeken of boeken bevindt men zich? En welke factoren zijn belangrijk bij het zoeken of kiezen van een bestemming of accommodatie? Hieronder vind je antwoord op die vragen.

 

Zes op de tien Nederlanders heeft vakantieplannen, 20% twijfelt nog

6 op 10 Nederlanders is van plan om in 2021 op vakantie te gaan of is al geweest. 2 op 10 hebben (nog) geen plannen en een even groot deel weet het nog niet. We zien dat vooral jongeren (<30 jaar), gezinnen met kinderen, werkenden en hogeropgeleiden vaker plannen hebben om op vakantie te gaan. Zestigplussers, niet-werkenden en laagopgeleiden gaan vaker niet of zijn er nog niet over uit.

Zomer- en meivakantie populairst onder gezinnen, voor- en naseizoen onder stellen zonder kinderen

Van degenen die van plan zijn in om in 2021 op vakantie te gaan, heeft de grootste groep plannen voor de zomervakantie (ruim 6 op 10). Ook het meivakantie en de mei en junimaand zijn populair. Gezinnen hebben het vaakst plannen voor de zomervakantie en de meivakante. Stellen zonder kinderen zijn vaker van plan om buiten de schoolvakanties om te gaan.

Veel Nederlanders zijn nog aan het orienteren, minderheid heeft al geboekt

Van degenen die op zomervakantie wil gaan, heeft nog slechts een kwart geboekt, driekwart heeft wel plannen maar heeft nog niets vastgelegd. Ook voor de meivakantie geldt dat slechts 1 op de 3 Nederlanders met plannen, al iets heeft vastgelegd. Onder gezinnen met vakantieplannen ligt het aandeel boekers hoger, 1 op 3 heeft zijn zomervakantie al geboekt en de helft heeft de meivakantie al geboekt.

Rust en ruimte en een natuurrijke omgeving belangrijkste vereisten voor Nederlanders

Nederlanders die op vakantie gaan letten bij het zoeken en boeken het meest op:

  1. Rust en ruimte in en om het verblijf (54%)
  2. Natuurrijke, groene omgeving (52%)
  3. Goede hygiëne/schoonmaak (47%)
  4. Fiets- en wandelmogelijkheden (46%)
  5. Prive-sanitair (44%)

Daarnaast spelen ook flexibele annuleringsvoorwaarden/omboekmogelijkheden en luxe en comfort een belangrijke rol (beiden 38%).

Gezinnen vinden buitenspeelfaciliteiten belangrijker, zestigplussers kijken vaker naar fiets- en wandelmogelijkheden

Natuurlijk zien we ook verschillen per groep:

  • Vrouwen vinden flexibele voorwaarden (44% vs. 32%), maaltijdbezorging/ boodschappenservice (19% vs. 11%) en buitenspeelfaciliteiten (19% vs 13%) vaker belangrijk dan mannen.
  • Zestigplussers vinden goede fiets/wandelmogelijkheden (68% vs 40%), rust en ruimte (66% vs 50%), een natuurrijke omgeving (59% vs. 50%), goede hygiëne (60% vs. 43%), en goed ingericht zijn op 1,5m afstand houden (33% vs. 14%) belangrijker dan Nederlanders jonger dan 60 jaar.
  • Gezinnen met kinderen (t/m 12 jaar) vinden buitenspeelmogelijkheden veel vaker belangrijk (52% vs 4%) dan anderen.
  • Westerlingen vinden een natuurrijke omgeving (58% vs. 47%) en rust en ruimte rondom het verblijf (61% vs 49%) belangrijker dan Nederlanders uit andere regio’s.

Dit onderzoek werd door PanelWizard uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 1075 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Het veldwerk liep in de periode van 2 maart tot 5 maart 2021. Klik hier voor de onderzoeksverantwoording.