Drentse vakantiehuisjes in trek in herfstvakantie

| Miranda Horstman

 

Na een mooie zomer, ziet ook de herfst er gunstig uit: ditmaal vooral voor de huisjeseigenaren. Vooral bungalowparken, losse huisjes zijn vaak (grotendeels) volgeboekt voor de komende herfstvakantie. Ook de groepsaccommodaties verwachten een hoge opkomst in de herfstvakantie. Nu veel maatregelen los zijn gelaten, kunnen Nederlanders weer vaker weg met een groep familie of vrienden. Campings en hotels geven vaker aan nog niet vol te zitten.

Jongen en meisje slepen met grote tak door het speelbos.

4 op 10 ondernemers draaiden beste zomer ooit; vooral campingeigenaren zijn zeer tevreden.

9 op de 10 ondernemers in de verblijfssector kijken met (grote) tevredenheid terug op de afgelopen zomermaanden. De helft van de ondernemers had dan ook (veel) meer gasten in vergelijking met de zomer van 2019. Dit leidde soms echter ook tot problemen. Een kwart had moeite om de boel draaiend te houden en 40% kon moeilijk geschikt personeel vinden. Een kwart vond daarnaast dat het publiek dit jaar een stuk kritischer in vergelijking met andere jaren. Gelukkig kon een ruime meerderheid van de ondernemers (86%) de gasten naar eigen zeggen wel de kwaliteit bieden die er van hen verwacht mag worden. Maar liefst 4 op de 10 ondernemers draaiden dan ook het beste seizoen ooit.

Helft ondernemers staat achter invoering coronatoegangsbewijs

Drentse toeristisch ondernemers zijn verdeeld over de invoering van de coronapas. De helft van hen staat achter de maatregel een kwart juist niet. 4 op de 10 ondernemers heeft zelf direct te maken met het coronatoegangsbewijs. Van deze groep is 35% hiertegen, maar toch geeft 63% aan dat wel altijd wordt gecontroleerd. 1 op 8 controleert alleen steekproefsgewijs en een kwart voert helemaal geen controle uit. Een kleine meerderheid (van de ondernemers met personeel) verplicht het personeel niet om op het werk een coronabewijs te overhandigen (53%), een kwart stelt dit wel verplicht. 1 op 5 heeft hier niets over afgesproken met het personeel.

Impact corona neemt verder af

Het aantal ondernemers dat negatieve gevolgen ervaart door corona, neemt steeds verder af. De impactscore ligt nu op 19 (op schaal van 100), het laagste niveau sinds de uitbraak van corona in maart 2020. Voor de zomer lag de score nog op 35. Voor verblijfsondernemers (15) ligt de score wederom lager dan voor ondernemers met horeca of dagrecreatie (32). 2 op de 5 ondernemers ervaren zo vlak na de zomer toch vooral de positieve effecten, waar 9% nog vooral negatieve gevolgen ervaart. Drie op de tien bemerken helemaal geen effect meer.