Gast dol op Drentse natuur

| Miranda Horstman


In 2022 kwamen 2 miljoen toeristen naar Drenthe. Uit ons bezoekersonderzoek blijkt dat een merendeel voor Drenthe kiest om de natuur, de rust en de ruimte te beleven, vaak wandelend of op de fiets. Bezoekers komen in onze provincie dan ook op adem en genieten volop van de Drentse natuur. De positieve ervaringen zorgen ervoor dat een meerderheid van plan is terug te komen en bereid is om hun ervaringen met anderen te delen.

Driekwart van de Drentse gasten is een herhaalbezoeker

Een kwart van de gasten was in de afgelopen drie jaar niet in Drenthe geweest, een klein deel kwam zelfs voor het eerst (5%). Ruim een derde kwam 1 of 2 keer eerder in de afgelopen drie jaar, 39% kwam zelfs 3 keer of vaker naar onze provincie.

Meerderheid bezoekers boekte een kort verblijf

De helft van de bezoekers was hier maximaal 4 dagen. Drie op de tien gasten verbleven 5 tot 8 dagen in Drenthe en 18% bracht hier 9 dagen of langer door.  De piek van het aantal bezoeken lag in het voorjaar (april/mei) en in de zomervakantie (juli/augustus).

Natuur belangrijkste bezoekmotief 

Voor bezoekers zijn de belangrijkste vijf redenen om juist voor Drenthe te kiezen de natuur, de rust, de ruimte en de goede fiets- en wandelmogelijkheden. Stellen komen vaker dan gezinnen naar Drenthe voor de ruimte of om te fietsen. Gezinnen kiezen daarentegen vaker dan stellen voor Drenthe vanwege een specifieke accommodatie of attractie/evenement of omdat Drenthe dichtbij is.

Nieuwe gast wil Drenthe ontdekken na horen van goede verhalen

Het merendeel van de nieuwe gasten kwam naar Drenthe omdat ze de provincie niet kennen en graag willen ontdekken (62%). Een vijfde geeft aan goede dingen over Drenthe te hebben gehoord. Voor 1 op de 3 herhaalbezoekers is juist de vriendelijkheid van de inwoners een belangrijke reden om weer voor Drenthe te kiezen.

Gast verkende stad en dorp, ging uit eten en ontdekte - al fietsend of wandelend - de natuur

Bezoekers aan Drenthe ondernamen diverse activiteiten tijdens hun bezoek in Drenthe. Vooral het bezoeken van een stad of dorp, uit eten gaan en het verkennen van de natuur - al wandelend en fietsend - zijn populaire activiteiten. Maar ook winkelen, een museumbezoek en het bezoeken van de typisch Drentse hunebedden staan in de top 10 van ondernomen activiteiten. Gezinnen bezochten vaker dan stellen een attractiepark of hunebed en gingen vaker zwemmen, mountainbiken en paardrijden. Stellen kozen daarentegen vaker voor een recreatieve fietstocht of een (mid)dagje shoppen.

 

Bezoeker is enthousiast over uitgebreide fiets- en wandelmogelijkheden

Gasten zijn erg te spreken over de fietsmogelijkheden in Drenthe. Dit punt beoordelen ze met een 8,9. De mogelijkheden om te wandelen worden vrijwel net zo goed gewaardeerd met een 8,8. Zowel het aantal horecapunten (8,2) als de kwaliteit ervan (8,2) wordt door de gasten over het algemeen als goed beoordeeld.

Verbeterpunt bij aantal horecapunten langs routes, beperkte openingstijden van horeca en hobbelige fietspaden.

Als er dan toch iets aan te merken valt, dan wordt de horeca relatief vaak genoemd. Zo is men nog wel eens onaangenaam verrast door het geringe aantal horecagelegenheden dat open is, met name op maandag en dinsdag. Ook zou men graag meer koffiegelegenheden zien onderweg en worden ook de prijsstijgingen opgemerkt. Positief verrast is men juist door de afwisselende landschappen en de mooie natuur, de rust en de vriendelijkheid van de mensen.

Drents Museum, Museum de Proefkolonie en Veenpark best gewaardeerde musea in Drenthe

Bij zowel gezinnen als stellen bezoekt één op de drie gasten een museum of culturele instelling. Hierbij worden het Drents Museum, Museum de Proefkolonie en het Veenpark het best gewaardeerd (8,8). Het Hunebedcentrum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Gevangenismuseum zijn in deze categorie de meest bezochte musea.

DX adventure Park en Joytime Outdoor Klimpark best gewaardeerde attracties in Drenthe

Vier op de tien gezinnen bezoeken in Drenthe een attractiepark, dierentuin of klimpark, bij stellen is dit 5%. In deze categorie behalen DX adventure park en Joytime Outdoor Klimpark de hoogste score (8,7). WILDLANDS Adventure Zoo, het Boomkroonpad en Attractiepark Drouwenerzand zijn binnen deze categorie de meest bezochte uitjes.

Gast komt op adem in Drenthe en komt graag nog eens terug

Een verblijf in Drenthe wordt door gasten met een 8,7 beoordeeld. Naast de goede fiets- en wandelmogelijkheden spelen de aantrekkelijkheid van de omgeving (8,7) en de gastvrijheid van de mensen (8,6) hierbij een grote rol. Zeven op de tien bezoekers geven aan Drenthe een duurzame vakantiebestemming te vinden, negen op de tien zijn in Drenthe tot rust gekomen en vrijwel iedereen heeft genoten van de natuur. Men wil dan ook graag nog eens terugkomen of hun ervaring delen met anderen.

Het bezoekersonderzoek wordt uitgevoerd door Marketing Drenthe. In samenwerking met Drentse ondernemers zijn gasten benaderd om de vragenlijst in te vullen. Aanvullend zijn bezoekers benaderd via social mediakanalen en 'bedankt-voor-je-bezoek'-kaartjes. In totaal deden in 2022 1820 deelnemers mee. Deelnemende ondernemers kunnen de resultaten van hun eigen gasten inzien en vergelijken met de totale Drentse resultaten. 

 

Zie ook