Voorstellen | Elizabeth Stoit - Projectleider Van Gogh Drenthe


"Ik heb u lief, mijn heerlijk landje, mijn eenig Drentheland, ik min de eenvoud in uw schoonheid, ‘k Heb u mijn hart verpand." Als tijdens de vele wandelingen met je opa het Drentse volkslied verplichte kost was…ja, dan is het niet gek dat je uiteindelijk aan de slag gaat bij Marketing Drenthe. Dat doe ik nu alweer twee jaar, eerst met name gericht op de Koloniën van Weldadigheid en nu ook als projectleider Van Gogh Drenthe.

Waarom werk jij bij Marketing Drenthe?

Al tijdens mijn studie Sociale Geografie vond ik de combinatie van Erfgoed en Toerisme het meest interessant. Plekken die zijn geworteld in de historie hebben de meest bijzondere verhalen in zich. Die verhalen naar boven halen en gebruiken om mensen te enthousiasmeren voor een plek, dat vind ik supermooi. Helemaal als je dan merkt dat lokale bewoners met een nieuwe blik naar hun eigen omgeving kijken en trots worden op hun omgeving. De afgelopen 20 jaar heb ik me met erfgoed en toerisme beziggehouden bij de zuiderburen in Overijssel en Gelderland, waar ik de laatste jaren vanuit MarketingOost verantwoordelijk was voor het samenwerkingsverband van de Hanzesteden. Sinds een jaar ben ik zelfstandige en ingehuurd bij Marketing Drenthe om samen met de lokale partners de verhalen van de Koloniën van Weldadigheid en Van Gogh Drenthe meer zichtbaar te maken. Beide zijn thema’s van werelds belang en laten mijn Drentse hart sneller kloppen.

Wat is je mooiste herinnering aan Drenthe?

Dat is toch vooral het struinen door de natuur van Drenthe. Als kind woonde ik in Assen, met het Asserbos in de achtertuin. Het liefst bouwden we samen met vriendjes hutten in het bos en maakten we vlotten om in de gracht van de begraafplaats te varen (en te vallen). Op de zondagen gingen we vaak wandelen op het Balloërveld en zochten we konijnenkeutels die we als dropjes probeerden te slijten en speurden we naar adders die in de zon lagen te zonnen.

Wat doe jij in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd ben ik het liefst aan zee met m’n man, twee dochters en de hond. Thuis vind ik het heerlijk om zelf wat te klussen, in de tuin te werken of een rondje hard te lopen langs de IJssel in Zwolle. Maar een avondje met een goed boek voor de kachel is ook favoriet. En als je professioneel geïnteresseerd bent in erfgoed en toerisme, dan zal het je niet verbazen dat ik dat ook tijdens vakanties het liefst combineer. Ik bezoek graag een stad of streek met een rijk verleden. Of dat nu ver weg is of dichtbij, die oude verhalen en oude plekjes vind ik om te smullen.

Weetjes...