Uitkomsten Corona Monitor (juli 2021)

| Miranda Horstman

De coronamonitor van juli laat een positieve stemming zien onder Drentse recreatieondernemers. Ze verwachten een drukke zomer: twee op de drie ondernemers die deelnamen aan de coronamonitor zijn grotendeels volgeboekt. Vooral losse huisjes, huisjesterreinen en groepsaccommodaties zijn zo goed als vol. Bij campings heeft één op de drie nog voldoende plek voor last-minute-gasten. De toenemende onzekerheid rondom buitenlandse vakanties zal de bezetting naar verwachting nog een extra boost geven. 

Waar 4 op de 10 (zeer) ondernemers met een negatief gevoel terugkijken op de coronaperiode tot nu toe, is voor 3 op 10 is het tegenovergestelde het geval. Bij hen verliep deze periode al voorspoedig. De vooruitblik naar de komende periode is voor een ruime meerderheid (zeer) positief. Men verwacht een drukke zomer in Drenthe. Dat is natuurlijk goed voor de omzet, maar er is ook het besef dat teveel drukte op bepaalde plekken niet goed is. Een ruime meerderheid weet hun gasten dan ook naar minder drukke plekken te leiden.

Deze zomer relatief weinig buitenlandse gasten verwacht

Men ontvangt deze zomer nog relatief weinig buitenlandse gasten en 44% geeft zelfs aan nog helemaal geen buitenlandse gasten te ontvangen (dit zijn voornamelijk ‘kleine ondernemers’, losse huisjeseigenaren en B&B-houders).  Degenen die wel buitenlandse gasten ontvangen, zien dat dit er veel minder zijn dan voor corona. Campings ontvangen relatief gezien nog de meeste buitenlandse gasten in vergelijking met eerdere jaren: bij één op de zes zijn dit er ongeveer evenveel of zelfs iets meer dan pre-corona. Hotels en campings geven ook het vaakst aan meer buitenlandse gasten te verwachten nu de grenzen weer open zijn. 

Advies voor 2022: zet in op behoud binnenlandse gast en investeer daarnaast in Duitse markt

Voor komend jaar is het advies van ondernemers aan Marketing Drenthe duidelijk: hou de binnenlandse gast vast. Vooral campings en bungalowparken willen daarnaast graag dat we ook flink op de Duitse markt inzetten. Hoewel een groot deel van de ondernemers denkt dat de hernieuwde interesse voor Nederland blijvend zal zijn, denkt een ongeveer evengrote groep dat volgend jaar alsnog een minder goed jaar zal worden, doordat Nederlanders weer vaker naar het buitenland zullen trekken. 

Zorgen over ontwikkeling coronavirus neemt verder af

Het aantal ondernemers dat zich zorgen maakt om de ontwikkleingen van het coronavirus zit op het laagste niveau sinds het begin van de coronacrisis. Toch maakt nog 78% zicht hier enige zorgen over. De zorgen om een faillissement nemen ook fors af (nu 14%, in april was dit nog 38%). Wel is er nog angst over het niet volwaardig kunnen behouden van het personeel (42%). Als we terugkijken over de gehele periode, kijken vier op de tien ondernemers hier (zeer) negatief op terug. Opvallend is dat voor drie op de tien ondernemers het tegenovergestelde het geval is. Zij blikken hier positief op terug. De overgrote meerderheid (70%) kijkt positief vooruit!