Energieneutraal ondernemen

| Yvonne Cornax


“Het ideale moment bestaat niet” ofwel “het ideale moment is nu” vertelden diverse sprekers op de bijeenkomst energieneutraal ondernemen, afgelopen maandag 30 januari in de Bonte Wever. Wij kunnen ons goed voorstellen dat jij een punthoofd krijgt van de energierekening, energiemaatregelen en de leningen/subsidieregelingen voor energie. We helpen je graag op weg zodat jij ook aan de slag kan.

Presentaties van de bijeenkomst

Op 30 januari organiseerden Provincie Drenthe, Recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe een bijeenkomst energieneutraal ondernemen. Diverse sprekers namen de aanwezigen mee met inspirerende voorbeelden, praktische stappen en handige regelingen. Heb je de bijeenkomst gemist of wil je de presentaties nakijken? Klik hier om de pdfbestanden van de presentaties van de sprekers op te vragen. Hieronder geven we je tips waar je terecht kan voor inspiratie en advies.

Inspirerende voorbeelden

Als je wil starten met duurzaamheidsmaatregelen kijk dan ook eens bij je collega ondernemers. Deze ondernemers spraken op de bijeenkomst en gingen je voor:

  • Inge Dijkinga, Dwingelderheem, heeft een groene en duurzame vergaderlocatie.
  • David Wassenaar, De Oosterweide, heeft een energieneutrale groepsaccommodatie en camping. 

Praktische stappen

Geen enkel bedrijf is hetzelfde en voor elk bedrijf geldt een ander pakket aan maatregelen en leningen/subsidieregelingen.

  • Reinder Oosting, duurzaamheidsadviseur recreatie en MKB, gaf tijdens de bijeenkomst advies wat slimme stappen zijn om te zetten. Hij tipte ondermeer het keurmerk Green Key, dat je als ondernemer goede handvatten kan geven. Meer informatie over Green Key vind je hier. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit.

Handige regelingen

De meeste ondernemers zitten niet te wachten op ingewikkelde regelingen en leningen. De adviseurs van ‘Ik Ben Drents Ondernemer (IBDO)’ en ‘Energiefonds Drenthe’ kunnen jou snel op weg helpen:

  • Harald Zegeren, Ik Ben Drents Ondernemer, weet de weg naar advies, regelingen en financiering om te verduurzamen. De adviseurs van IBDO ondersteunen je graag, de regelingen en contactgegevens van de adviseurs om te vergroenen vind je hier.
  • ​Maarten Bunnik, Energiefonds Drenthe, weet de weg naar goede financieringsmogelijkheden, je vind ze hier op een rij. Met deze mogelijkheden kan je op gunstige voorwaarden de energietransitie binnen jouw bedrijf financieren,
  • Henk Brink, gedeputeerde van de Provincie Drenthe, kondigde tijdens de bijeenkomst aan dat een nieuwe energiebesparingsregeling opengaat op 28 februari, deze is straks aan te vragen bij www.snn.nl.

Aan de slag

Heb je vragen stel ze vooral aan één van de sprekers of vraag een adviesgesprek aan bij de adviseurs van Ik Ben Drents Ondernemer, zij helpen je graag op weg!