Thijs Rondhuis - Courage Events
Mijn naam is Thijs Rondhuis. Ik ben inmiddels 48 jaar oud. Vanuit Leek – waar ik woon met Mascha en onze drie dochters – runnen wij Courage Events. Met dit bedrijf organiseren wij vooral wielerwedstrijden. Zowel laagdrempelig met de Giant Schwalbe Toekomstcup voor renners vanaf vijftien jaar, als voor de absolute wereldtop zoals de Simac Ladies Tour (Women’s WorldTour). Ook zijn we met de KNWU de drijvende kracht achter het Staatsloterij Nederlands Kampioenschap Wielrennen op de weg. En organiseerden we de Europese Kampioenschappen op de weg en in het veld in Drenthe. Ook mag ik de Tour of Holland voor de profs mannen helpen opzetten.
Met de komst van het EK op de weg hebben we in 2023 Drenthe voor tv-kijkers uit heel Europa en bezoekers uit tal van landen op de kaart helpen zetten. Met de starts vanuit verschillende grote steden als Assen, Hoogeveen, Meppel, Coevorden en Emmen en de beelden van de prachtige Drentse natuur, hopen we Europeanen gemotiveerd te hebben onze fietsprovincie met eigen ogen te bekijken. Drenthe is een moderne provincie met tal van faciliteiten in de steden, uitgestrekte natuur en mooie dorpen. Ik wil graag helpen een brug te slaan tussen de evenementensector en de recreatiebedrijven. De TT en de evenementen op de Col du VAM laten zien wat we in Drenthe in huis hebben: ambitie, slagkracht en de bereidheid van zeer veel betrokken vrijwilligers om de schouders onder dit soort prachtige evenementen te zetten.
Waarom ben je lid van de Marketingadviesraad?
Ik krijg vaak positieve feedback over onze provincie. Recent nog met twee weekenden Drenthe in de Toekomstcup voor nieuwelingen en junioren. Zo’n compliment vervult mij met trots. Tegelijkertijd blijkt uit zo’n opmerking dat mensen positief verrast zijn over Drenthe. In die verrassing zit ook het element van onbekendheid. Laten we samen Drenthe op de kaart zetten als provincie waar je jezelf kunt laten verrassen en waar je ruimte hebt voor sport en andere soorten van recreatie.

“ De VAM-Berg is een voorbeeld van Drentse ondernemersgeest. Met het omvormen van afvalberg naar recreatieparadijs hebben we van een last een lust gemaakt. ”
Wat is je favoriete plek in Drenthe?
Ik vind Exloo een heel fijn en veelzijdig dorp. Je kunt de heide op, de bossen in of een terrasje pakken. Maar ook winkelen of met de kinderen naar de schaapskooi of Kabouterland. De VAM-Berg is een voorbeeld van de Drentse ondernemersgeest. Het omvormen van afvalberg naar recreatieparadijs is een voorbeeld in Europa van hoe we duurzaam met afval kunnen omgaan en van een last een lust kunnen maken. Veel mensen genieten nu al wandelend, fietsend of op een andere manier van deze plek. Dit geeft een enorme kwaliteitsimpuls aan de lokale vrijetijdseconomie.

Wat doe je in je vrije tijd?
Veel weekenden worden door het werk ingevuld, maar dat maakt ook dat je van de vrije momenten iets moois wilt maken. We gaan er met de kinderen graag op uit in de eigen provincie. Naar de kinderboerderij in Roden of Kabouterland in Exloo. Of een ijsje eten of terrasje aandoen. Verder fiets en loop ik graag door de eigen omgeving. Ik heb ook een seizoenkaart voor de FC Emmen. Om de week zit ik op de tribune om de voetbalclub te steunen. Dat doe ik al vele jaren samen met mijn broer.