Jan Gorter - Natuurmonumenten


Mijn naam is Jan Gorter, ik ben Provinciaal ambassadeur voor Drenthe Natuurmonumenten en woon in het mooie dorp Ansen. Ik vertegenwoordig Natuurmonumenten als tereinbeheerder en als maatschappelijke organisatie. Op bestuurlijk niveau ben ik betrokken bij de grote provinciale onderwerpen zoals stikstof, waterbeheer, faunabeheer en natuurbeheer. In verschillende gebiedsprocessen ben ik betrokken, waaronder de Stuurgroep Regionaal Landschap Drents Friessche Grensstreek. Hierbij komt beleving en recreatief gebruik in veel onderwerpen terug. De grote uitdaging is om de huidige polarisatie en crisisgevoelens om te zetten in het “samen werken aan een wervend lange termijn toekomstbeeld”. Het Nationaal Programma Landelijk gebied moet daarvoor een heel belangrijke middel worden.

Waarom ben je lid van de Marketing adviesraad?

Ik ben lid van de Marketingadviesraad om een beetje in te burgeren in het Drentse werkveld, want ik werk nog maar 3 jaar in deze functie.... ;). Nee hoor, nu even serieus: Recreatie en beleving spelen een ontzettend grote rol in mijn werk. Ik zeg wel eens: “We zijn als natuurbeheerder drukker met mensenbeheer dan met natuurbeheer”. Denk aan het uit het faciliteren, begeleiden (en soms uit elkaar houden) van bezoekersgroepen in de natuur via ontvangstpooorten, parkeerterreinen, routes, toezicht en gastheerschap. En ja, we doen ook aan  gebiedsmarketing. Voor elk gebied bepalen we de kernwaarden die we willen laten beleven en zo dragen we bij aan de Oerpositionering van Drenthe. Maar het belangrijkste is toch wel de informatie en netwerkfunctie. Via de Marketingadviesraad worden we meegenomen in de grotere onderwerpen op het gebied van recreatie en beleving. Vanuit onze ervaring kunnen we hierover meedenken. 

Waarom ben jij fan van Drenthe?

Ik ben hier komen wonen omdat we ooit elk jaar mochten oppassen bij een idyllisch boerderijtje aan de rand van het nationaal park Dwingelderveld. Dan hadden onze kinderen ineens een week schapen, kippen, honden, poezen en zo meer. On sgevoel was: “Zo is het leven eigenlijk bedoeld”. Nu woon ik zelf op zo’n locatie,  jawel: aan de rand van het Dwingelderveld.

Wat doe jij in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd werk ik veel in onze tuin en op het erf, dat krijg je er namelijk gratis bij in Drenthe. Verder mag ik graag wandelen door de Drentse natuur, een boek lezen en af en toe relaxen tussen alle drukte door. Ook speel ik contrabas in een klezmerbandje. Kortom, genoeg te doen en ik hoef me niet te vervelen.