Ellen ter Hofstede - Drents Museum


Gek, dat ik altijd eerst aan de provincie Drenthe denk en dan pas aan de provincie Groningen, waar ik nu al een kleine 30 jaar woon (na geboren en getogen te zijn in de provincie Noord-Holland). Natuurlijk komt het doordat ik al heel lang bij het Drents Museum werk. En hoewel mijn focus niet echt ligt op de inhoud als de Drentse geschiedenis of cultuur, maar meer op het museale beleid en ons publiek, heb ik in de loop der jaren toch veel binding gekregen met de mensen, het landschap, het bestuur en de cultuur van deze prachtige provincie. Zelfs bij de Provinciale verkiezingen denk ik altijd eerst aan Drenthe en dan pas aan Groningen…

Waarom ben je lid van de Marketing adviesraad?

Vanuit mijn rol als Hoofd Publiek bij het Drents Museum houd ik mij op beleidsmatig en strategisch niveau bezig met alle zogeheten ‘touchpoints’ van de gehele bezoekersreis; binnen- én buiten het museum. In het managementteam vertegenwoordig ik het publiek en geef input aan inhoudelijke, zakelijke en personele issues. De teams Marketing, Communicatie&Events, Publieksservice, Museumshop en Vrijwilligers vallen onder mijn eindverantwoordelijkheid. Verder zit ik vanuit het museum in het bestuur van het Platform Drentse Musea voor de 53 musea in de provincie, heb ik zitting in het bestuur van het netwerk Van Gogh Europe en ben ik daarnaast ook nog toezichthouder van het Museum aan de A in Groningen. Een brede functie dus, waarbij ik in aanraking kom met veel partners binnen en buiten de provincie. Dat is waarschijnlijk ook waarom ik gevraagd ben om zitting te nemen in de Marketingadviesraad van Marketing Drenthe.

Waarom ben jij fan van Drenthe?

Ik vind het heerlijk om met enige regelmaat vanuit standplaats Assen of woonplaats Groningen richting het kantoor van Marketing Drenthe in Dwingeloo te rijden door het prachtige Drentse landschap. Welke richting je dan ook op rijdt en welk weer het dan ook is, het coulissen-landschap trekt altijd. Maar ook de Drentse collega’s zijn bijzonder inspirerend, altijd hartelijk en fijn om mee samen te werken. Een feestje om op pad te gaan…

Wat doe jij in je vrije tijd?

In de weekenden en op vakantie probeer ik ook nog cultuur te snuiven, maar eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat mij dat niet altijd lukt. Dan doet, na alle hectiek van het museum en de sociale privéverplichtingen, de rust van Zuid-Frankrijk, waar wij een tweede huisje hebben, mij zeer weldadig aan. Omgeven door de prachtige natuur van het nationale park de Cévennen, het kleine, maar gezellige dorpje en het prachtig weer is dan alles wat een mens nodig heeft om weer helemaal op te laden. En ja, af en toe een cultuurreis maken naar een ver en exotisch land, voor het werk of privé, mag ik ook graag doen. Kennisnemen van andere culturen in een nieuwe omgeving geeft mij energie en een verrijkende ervaring. Precies dat wat wij met het museum ook graag willen bieden aan onze bezoekers.