Nieuwe gast positief over Drenthe

| Miranda Horstman

 

Door de coronapandemie kozen Nederlanders afgelopen jaar vaker voor een binnenlandse bestemming. We konden in Drenthe dan ook rekenen op veel Nederlandse toeristen. Maar wie zijn nu eigenlijk die 'nieuwe gasten' die Drenthe aandeden. En wat vonden ze van hun verblijf? Zijn ze tevreden over het toeristisch aanbod? En belangrijk: komen ze nog eens terug? Om dit te achterhalen voerden we samen met Drentse ondernemers een Drenthe-breed bezoekersonderzoek uit. Hier deden ruim 2500 bezoekers aan mee, die allen tussen juni en december 2020 in Drenthe verbleven.​

Bijna 4 op 10 gasten waren al minstens drie jaar niet in Drenthe geweest

Ruim zes op de tien bezoekers gingen in de afgelopen drie jaar minstens één keer op vakantie in Drenthe. Bijna een kwart kwam in die periode zelfs 6 keer of vaker. Voor 30% was het bezoek langer dan 3 jaar geleden en 7% was zelfs nog nooit in Drenthe geweest. In dit artikel spreken we van nieuwe gasten als men tenminste 3 jaar niet in Drenthe op vakantie is geweest.

Nieuwe gasten komen vaker van ver en verblijven korter

De meeste bezoekers aan Drenthe komen traditiegetrouw uit het Westen (Zuid- en Noord-Holland). Dit was ook afgelopen jaar het geval. In deze twee provincies wonen ook de meeste inwoners. Als we rekening houden met het inwoneraantal, dan blijkt dat juist de nabijgelegen provincies (Friesland, Groningen en Overijssel) relatief veel gasten leverden afgelopen seizoen. Opvallend is dat nieuwe gasten vaker uit Noord-Brabant, Zuid-Holland, Gelderland en Limburg kwamen in vergelijking met herhaalbezoekers.

Het reisgezelschap bestond afgelopen jaar voornamelijk uit stellen (52%) en gezinnen (32%). We zien op dat punt geen grote verschillen tussen herhaalbezoekers en nieuwe bezoekers. Voor stellen duurde het verblijf gemiddeld gezien iets korter dan voor de gezinnen. Ook nieuwe gasten kozen vaker voor een korte vakantie in vergelijking met de herhaalbezoeker (gemiddelde verblijfsduur 7,5 dagen tegen 12 dagen).

Corona speelde bij de helft van de nieuwe gasten een grote rol bij de keuze voor Drenthe

Corona speelde bij de helft van de (her)ontdekkers van Drenthe een grote rol: normaalgesproken waren zij niet naar Drenthe afgereisd, maar naar het buitenland (met name Frankrijk en Italië). De voor hen belangrijkste redenen om voor Drenthe te kiezen en niet voor een ander gebied zijn:

  1. natuur (73%)
  2. rust (63%)
  3. fietsmogelijkheden (59%)
  4. ruimte (53%)
  5. wandelmogelijkheden (47%).

Het kleine aantal besmettingen speelde bij nieuwe gasten in 3 op de 10 gevallen een rol. We zien dat leeftijd hier een rol speelt. Hoe ouder men is, hoe vaker het (kleine) aantal besmettingen een rol speelde (22% bij 30-minners, tegen 43% bij 70-plussers). Voor gasten die helemaal nog nooit in Drenthe waren geweest, speelde het ontdekken van een onbekend gebied een belangrijke rol (55%). Ook noemde deze groep vaker dat ze goede verhalen over Drenthe hadden gehoord (24%).

Drentse bezoeker verkende stad en dorp, bezocht horeca en ontdekte de natuur te fiets en te voet.

Bezoekers aan Drenthe ondernamen diverse activiteiten tijdens hun bezoek in Drenthe. De populairste activiteiten (meest gedaan) zijn:

  1. dorpen en steden bezoeken (65%)
  2. horeca bezoeken (eten/drinken) (63%)
  3. fietsen (61%)
  4. wandelen (61%)
  5. Nationaal Park of natuurgebied bezocht (56%).

Nieuwe gasten ondernemen iets vaker een bezoek aan een stad of dorp (71% vs 61%), een museum of culturele instelling (42% vs 26%) of een hunebed (47% vs 30%). Gezinnen bezochten vaker dan stellen een zwemplas of zwembad, een attractiepark en de hunebedden, ook wandelden zij vaker en stapten op de mountainbike. Stellen kozen daarentegen vaker voor een recreatieve fietstocht.

Veenhuizen en Zuidlaren best gewaardeerde dorpen, Joytime en Drents Museum beste uitjes

Gasten zijn bijzonder goed te spreken over de fietsmogelijkheden in Drenthe. Dit punt beoordelen ze met maar liefst een 8,9. De mogelijkheden om te wandelen worden ook hoog gewaardeerd met een 8,6. Zowel het aantal horecapunten (8,0) als de kwaliteit ervan (8,1) wordt door de gasten goed beoordeeld. Toch wordt door een enkeling ook aangegeven dat vooral het aanbod horeca/koffietentjes langs routes achterblijft vergeleken met wat men gewend is in de eigen provincie. En wegens corona was lang niet alles open.

Ook aan de meeste uitstapjes werden mooie cijfers toegekend. De best beoordeelde dorpen in Drenthe zijn Veenhuizen en Zuidlaren (beide 8,4). Qua attracties scoren Joytime (8,7) en DX Adventurepark (8,5) de hoogste cijfers. Op cultureel vlak kunnen het Drents Museum (8,7) en de Koloniën van Weldadigheid/Museum de Proefkolonie (8,6) op enthousiasme van de gast rekenen. Vrijwel alle natuurgebieden ontvangen een hoog cijfer, maar het Drents-Friese Wold (8,8) en het Dwingelderveld (8,7) scoren net iets hoger dan de rest.

Nieuwe gast komt graag terug: omgeving is aantrekkelijk en inwoners zijn gastvrij

Het verblijf in Drenthe werd door de nieuwe gast als zeer positief ervaren. De aantrekkelijkheid van de omgeving scoort in deze groep een 8,4. Ook de gastvrijheid van de inwoners (8,5) en  de accommodatie (8,4) worden goed beoordeeld. Bij ruim 7 op de 10 nieuwe gasten overtrof het verblijf de verwachtingen. En we mogen er op rekenen dat een groot deel van deze groep mensen nog eens terugkomt naar Drenthe: maar liefst 94 procent geeft aan dit te willen doen. 95 procent van hen raadt een bezoek aan Drenthe aan vrienden en familie aan.

---> lees het volledige rapport

Het bezoekersonderzoek is uitgevoerd door Marketing Drenthe van half september tot begin december 2020. In samenwerking met Drentse ondernemers zijn gasten benaderd om de vragenlijst in te vullen. Aanvullend zijn bezoekers benaderd via social mediakanalen. In totaal deden ruim 2500 deelnemers mee. Deelnemende ondernemers kunnen de resultaten van hun eigen gasten inzien en vergelijken met de totale Drentse resultaten.  

 

Zie ook