Mooie zomer voor toeristisch Drenthe

 

Afgelopen zomer brachten een half miljoen toeristen in totaal 2,6 miljoen overnachtingen door in Drenthe.  Dat is 19% meer dan in de zomer van 2019. Landelijk lag de stijging deze zomer op 2%. Het aantal Drentse kampeerovernachtingen is in de zomermaanden (juli en augustus) zelfs met 59% gestegen (landelijk 27%). Dit blijkt uit de cijfers van CBS die deze week zijn gepubliceerd.

De stijging van het aantal overnachtingen is volledig te danken aan een groei van het aantal binnenlandse gasten (+33%). Door de coronapandemie- en het daardoor wegblijven van veel buitenlandse gasten – daalde het aantal buitenlandse overnachtingen ten opzichte van vorig jaar namelijk met 54%.

Topzomer voor Drentse kampeerbedrijven
Kampeerterreinen lieten afgelopen zomer maar liefst een groei van 59% zien (1,1 miljoen overnachtingen). Dit was landelijk 27%. Op de bungalowparken vonden 1,2 miljoen overnachtingen plaats. Dit waren er 1% minder dan vorige zomer. Landelijk nam dit met 7% toe. Hotels en pensions lieten een stijging van 17% zien in Drenthe (240.000 overnachtingen). De groepsaccommodaties kregen een kwart minder overnachtingen en deden het daarmee iets beter dan landelijk (-31%).

2020: tot nu toe bijna 1 miljoen minder overnachtingen
Hoewel de zomermaanden dus gunstig waren, is het beeld na de eerste 8 maanden van 2020 nog altijd niet positief. In totaal staat de teller op bijna 4,3 miljoen overnachtingen. Vorig jaar was dit bijna 5,3 miljoen. Een verschil van 18%. Landelijk gezien ligt het aantal overnachtingen dit jaar 29% achter op vorig jaar. Hiermee is de schade in Drenthe minder groot dan landelijk gezien.

Procentuele ontwikkeling in overnachtingen ten opzichte van vorig jaar, Nederland versus Drenthe.

Drenthe doet het dit coronajaar met het aantal overnachtingen op kampeerterreinen beter dan gemiddeld (+20% vs. -9% NL). De goede zomer heeft de klap van het misgelopen voorseizoen, zelfs volledig goed gemaakt. Op de huisjesterreinen gaat het juist iets minder goed dan landelijk gezien (-29% vs. -22% NL). Hotels doen het in de cijfers beter dan landelijk (-21% vs,-43% NL). De groepsaccommodaties staan er dit jaar (t/m augustus) met -52% overnachtingen (NL -52%) erg slecht voor.

De cijfers van CBS lopen altijd twee maanden achter. Op 2 november zijn de cijfers over augustus gepubliceerd. Verder dan de afgelopen zomer kunnen we dus nog niet kijken.

 

Zie ook