Volop kansen Duitse markt

| Yvonne Cornax


Duitsland is dé groeimarkt voor 2022! Zie jij al nieuwe kansen voor komend jaar waar jij je als ondernemer op wil richten? Kijk ook eens net over de grens. Duitsland is voor Drentse ondernemers dé markt om internationaal te groeien. In deze blog beantwoorden we alvast een paar eerste vragen (als je nog twijfelt).

Wel of niet richten op de Duitse markt?
Het toeristisch seizoen in 2020 en 2021 stond in het teken van corona. Een positief effect van de pandemie was dat veel Nederlanders Drenthe herontdekten. Maar we zien dat veel van deze gasten nu al aangeven voor hun hoofdvakantie komend jaar weer voor het buitenland te kiezen. Andersom biedt de heropening van de grenzen ook kansen om onze oosterburen over de grens te lokken. Voor de pandemie zagen we dat Duitsland de grootste groeimarkt is. Bijkomend voordeel van de Duitse markt is dat de vakanties vaak net even anders liggen en je met het aantrekken van Duitse gasten je seizoen kan verlengen. Kortom er liggen kansen. Maar eerlijk is eerlijk, je richten op de Duitse gast is nog niet zo eenvoudig. We tippen je om je in de Duitse gast te verdiepen en de tijd te nemen. Kijk in onze factsheets voor meer informatie over de Duitse markt en de Duitse gast.

Vinden Duitsers Drenthe wel interessant?
Van oudsher zijn de kust en de watersportgebieden erg populair bij de Duitse gasten die Nederland bezoeken. Drenthe is nog relatief onbekend, slechts 14% van de Duitsers heeft van Drenthe gehoord. Ter vergelijk Friesland is het meest bekend, 66% van de Duitsers kent Friesland. Maar bos en heide groeit bij de Duitse gasten in populariteit. In 2019 was het aantal Duitsers dat koos voor een verblijf in bos- of heidegebied in Nederland meer dan verdubbeld ten opzichte van 2014. In 2019 koos drie van de tien Duitse verblijfsgasten in Nederland voor bos- of heidegebied. We verwachten nog een verdere stijging in populariteit als we kijken naar trends. Trends als duurzaamheid, de hang naar authentieke/echte belevingen, wanderlust, terug naar de natuur zijn in Duitsland nog sterker dan in ons eigen land. Dit biedt kansen om Drenthe bij de Duitsers onder de aandacht te brengen maar dan moeten we samen aan de slag.

Op welk deel van Duitsland kan ik mij het beste richten?
Duitsland is bijna 9 keer zo groot als Nederland en zelfs de deelstaat Nedersaksen is groter dan ons eigen land. Kortom we tippen je om je op een deel van Duitsland te richten. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de Duitse bezoekers komt uit de grensregio’s van de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Ondernemers die zich al richten op de Duitse markt zien dit ook terug in hun bedrijf.

Wat zijn goede momenten om onze oosterburen te verleiden tot een bezoek aan Drenthe?
Een groot pluspunt van de Duitse markt is de mogelijkheden die deze markt biedt voor seizoen verlenging. Heb je een verblijfsaccommodatie dan tippen we je om de Duitse paasvakantie in de gaten te houden. De inwoners van Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen hebben dan maar liefst twee weken vakantie. Biedt je dagrecreatie aan let dan ook eens op de bijzondere vrije dagen die Duitsers hebben. Zoals de Dag der Duitse Eenheid. Komend jaar valt deze op een maandag, kortom een extra lang weekend voor onze oosterburen.

Wat is een handige eerste stap?
Overweeg jij om je op de Duitse markt te richten? Stap 1 is om te zorgen voor een goede website of landingspagina met alle relevante informatie in correct Duits. Heb je dit voor elkaar, zorg dan ook dat je op besuchdrenthe.de komt te staan. In deze blog leggen we je uit hoe je dat eenvoudig zelf kan regelen. Natuurlijk moet dan het echte werk nog beginnen. Komend jaar gaan we ons verder verdiepen in de Duitse gast en de Duitse markt met nieuwe onderzoeken. Deze kennis delen we natuurlijk met jou. Ook gaan we aan de slag met praktische trainingen en handvatten om je verder op weg te helpen. Heb je hier ideeën over, deel deze dan met ons en mail naar yvonne.cornax@marketingdrenthe.nl Hou de oerkreet in de gaten en tot slot tippen we je om vooral te gaan beginnen!