Uitkomsten Corona Monitor (februari 2021)

| Miranda Horstman

 

Laatste loodjes coronacrisis loodzwaar voor de Drentse vrijetijdssector

In het laatste kwartaal van 2020 is het sentiment onder ondernemers flink afgenomen. De nieuwe golf aan besmettingen en de extra afgekondigde maatregelen hadden uiteraard effect op de sector. De impactscore - een graadmeter voor de zwaarte waarmee de coronasituatie drukt op de vrijetijdsondernemers - steeg van 32 in oktober naar 55 in januari. De negatieve gevolgen zijn bij 80% van ondernemers voelbaar (was 50% in oktober). Minder gasten, minder boekingen, volledige sluiting. Allemaal gevolgen van de huidige maatregelen.

1 op 3 ondernemers zag in de afsluitende maanden van 2020 nog wel positieve effecten, vooral eigenaars van bungalowparken en losse huisjes. Een deel van hen kreeg juist meer gasten/boekingen of ontving nieuwe doelgroepen. Overall gezien liepen de capaciteit en bezettingsgraad en in de wintermaanden verder terug. Ook hier valt het bij de huisjesverhuur nog het meest mee. Ook voor de aanstaande voorjaarsvakantie werden er vooral huisjes geboekt. Voor hotels en groepsaccommodaties is de situatie echt zorgelijk te noemen. Deze groep houdt rekening met faillisement en ontslagenen.

Terugblik op 2020 en vooruitblik 2021

De losse huisjeseigenaren hebben 2020 financieel heel goed kunnen afsluiten (+34). Ook bungalowparken (+17) en campings (+16) sluiten in de plus af. Voor groepsaccommodaties zag 2020 er een stuk minder rooskleurig uit, de eindrekening gaat diep in de min (-34). Ook hotels (-13) en B&B’s (-10) kijken terug op een negatief financieel resultaat. De verwachtingen voor 2021 zijn wel iets positiever. Hoewel groepsaccommodaties, hotels en B&B ook in 2021 uitgaan van een negatieve eindafsluiting, denken ze wel dat deze score iets minder negatief uitpakt dan in 2020.

Boekingen voor 2021

De boekingen blijven overall nog wat achter in vergelijking met deze periode vorig jaar. Gasten zijn nog afwachtend en boeken daardoor vaker last-minute. Enkel de losse vakantiewoningen en de huisjes op een park lopen op dit moment goed. Boekingen voor de voorjaars-, meivakantie en zomer komen voor deze accommodaties goed op stoom.

Hotels en B&B’s zien een tegengesteld beeld. Ook bij groepsaccommodaties blijven de boekingen nog achter. De gast verwacht daar vaker dan bij andere typen accommodaties ook nog eens veel flexibiliteit in de annuleringsvoorwaarden. Kenmerken waar gasten volgens ondernemers nu meer dan gemiddeld op letten zijn:

1. Goede hygiënemaatregelen en schoonmaak (52% )

2. Rust en ruimte in en om verblijf (52% )

3. Flexibele annuleringsvoorwaarden (46% )

4. Fiets- en wandelmogelijkheden (38% )

5. Privé sanitair (34% )

6. Groene, natuurrijke omgeving (31% )

Hotels en B&B's lopen er tegenaan dat gasten geen eigen kookfaciliteiten hebben, en dat een enkele kamer ook minder ruimte/vrijheid geeft in vergelijking met een huisje. Doordat extern vertier beperkt is tot buitenactiviteiten, zoekt de gast ook naar meer comfort in de accommodatie. Meer luxe (14%) wellness (8%), goede wifi en overige thuiswerkfaciliteiten (22%). Eigenaren van huisjes(terreinen) zien dit het sterkst terug.

Grootste zorgen en kansen

Onder de ondernemers bestaan grote zorgen over de ontwikkeling van het virus en de financiële impact. Echt zorgelijk is de situatie bij de hotels en groepsaccommodaties. 6 op 10 hotels maken zich (grote) zorgen over het kunnen behouden van personeel en een even grote groep houdt (sterk) rekening met een faillissement. Ook groepsaccommodaties delen deze zorgen, al is hier minder vaak sprake van personeel dat in dienst is.

Meerderheid steunt beleid kabinet

Ruim de helft van de ondernemers (54%) staat achter het gevoerde beleid. Dit percentage blijft gedurende de crisis redelijk stabiel. Eerder lag de steun steeds rond 58%, nu is dat met 54% iets lager. 

56% van de ondernmers heeft financiële steun ontvangen. Dagrecreatieve ondernemingen (incl horeca) ontvingen vaker steun dan ondernemers met een verblijfsaccommodatie (71% vs. 54%). Binnen de verblijfssector ontvingen vooral groepsaccommodaties en hotels vaak steun (4 op 5). Van vakantieparken en campings ontving ruim de helft steun en bij losse huisjes en B&B’s ligt dit op ongeveer 1 op 3. Overall is ongeveer de helft tevreden met de steun die men heeft ontvangen. Groepsaccommodaties en hotels zijn vaker ontevreden (47% respectievelijk 38%). Bij dagrecreatieve ondernemingen is 31% ontevreden met de ontvangen steun.