Uitkomsten Corona Monitor (april 2021)

| Miranda Horstman

 

De coronamonitor toont begin april de eerste tekenen van herstel: de impactscore van corona stabiliseerde het afgelopen kwartaal. Ook hadden minder ondernemers last van negatieve gevolgen vanwege het coronavirus en zagen juist meer ondernemers extra boekingen. De zorgen over de ontwikkelingen van het virus, nemen dan ook iets af. Alleen de groepenmarkt, hotels en dagrecreatieve bedrijven (waaronder horeca) zien nog vrijwel geen positieve effecten.

Meivakantie: volle bak bij 4 op 10 ondernemers

Dat de boekingen toenemen is goed terug te zien in de bezettingscijfers. Voor de komende meivakantie zeggen 4 op de 10 ondernemers met een verblijfsaccommodatie grotendeels vol te zitten. Vooral vakantiewoningen, huisjesterreinen en B&B’s zijn goed bezet. Hotels zien juist een relatief lage bezetting en ook op de meeste kampeerterreinen is nog voldoende plek. Rond Hemelvaart en Pinksteren zitten veel campings wel grotendeels vol en ook de zomer ziet er voor hen gunstig uit.

Stel in de natuur tussen een schaapskudde.

Boekingen op stoom, maar nog niet op niveau zomer 2020

Hoewel de boekingen voor de meivakantie er goed uitzien, ligt de bezetting nog ruim onder de bezetting van afgelopen zomer, toen er op veel bedrijven geen enkel plekje meer te krijgen was. Gemiddeld lag de bezetting toen over de 80%, terwijl we deze meivakantie op 50-55% gemiddeld kunnen rekenen. Voor komende zomer zien vooral campings en huisjesterreinen het gunstig in. In veel gevallen liggen de boekingen bij dit type bedrijven boven gemiddeld. Mochten de grenzen voor de zomer weer open gaan dan verwacht een kwart van de ondernemers dat veel Nederlanders alsnog gaan annuleren en naar het buitenland zullen gaan. Daarentegen voorspelt een tiende een toename van buitenlandse gasten.

Steun voor maatregelen overheid brokkelt af

Een steeds kleinere groep geeft aan achter de maatregelen van de overheid te staan. Ook vindt een groeiende groep dat er te weinig voor hen specifiek wordt gedaan. De groepsaccommodaties, hoteliers en dagrecreatieve bedrijven (waaronder) horeca lopen daarbij voorop. Dit zijn ook de groepen die nog altijd het meest te kampen hebben met gedwongen sluiting, beperkte capaciteit of een lage bezetting. Daardoor vreest men voor het niet kunnen behouden van personeel of een faillisement.