Uitkomsten Corona Monitor (oktober)


Precies veertien dagen geleden werden nieuwe maatregelen afgekondigd door de overheid. Gisteren werden deze - tussen neus en lippen door - verlengd tot minimaal 1 december. 8 op de 10 ondernemers maken zich zorgen over het effect van deze nieuwe maatregelen op hun onderneming. Dit blijkt uit de Corona Impact Monitor van Marketing Drenthe. Ondernemers zijn daarnaast bezorgd over de ontwikkeling van het virus (94%), financiële tegenslag (69%), het moeten ontslaan van personeel (27%) en een dreigend faillissement (25%). Ondanks de zorgen staan 6 op de 10 ondernemers achter het gevoerde coronabeleid van dit kabinet. Slechts 13% steunt dit beleid niet.

September was een goed bezette maand, vanaf oktober een kentering zichtbaar

Veel ondernemers met een accommodatie waar je kunt overnachten, draaiden een bijzonder goede zomer. Ook in september ontvingen velen, meer gasten dan vorig jaar (50%). Vooral de bungalowparken hadden een fors betere bezetting. Ook een groot deel van de campings, hotels en B&B’s ontvingen meer gasten. Groepsaccommodaties hadden het echter zwaar. Zij ontvingen fors minder gasten. Ook de verwachting voor het vierde kwartaal is bijzonder slecht voor deze ondernemers. Zeker nu de maatregelen verscherpt zijn. Bij de andere verblijfstypen is een kentering te zien vanaf oktober. Een derde verwacht in oktober nog meer bezoekers te ontvangen dan vorig jaar. Vier op de tien verwachten juist minder bezoekers.

Capaciteit en bezoekersaantallen bij dagrecreatieve ondernemers neemt verder af

Ondernemers die dagrecreatieve activiteiten aanbieden voor toeristen en dagjesmensen (zoals pretparken, musea, indoor en outdoor leisure, evenementen) ervaarden in september nog altijd veel hinder van de coronamaatregelen. Ondernemers draaiden gemiddeld op 58% van hun maximale capaciteit. Ruim de helft ontving daardoor minder bezoekers dan vorig jaar (52%) De capaciteit neemt vanaf oktober verder af (40%) en de verwachte bezoekersaantallen daarmee ook. Ook hier geldt dat aanbod gericht op groepen het extra zwaar hebben.