Kwart minder toeristen voor Drenthe in 2020

| Miranda Horstman

 

Afgelopen jaar brachten 1,5 miljoen toeristen in totaal 6 miljoen overnachtingen door in Drenthe.  Dat zijn respectievelijk een half miljoen gasten (-26%) minder en 1,25 miljoen nachten (-17%) minder dan in  2019. Drenthe deed het ondanks deze negatieve cijfers, beter dan het landelijk gemiddelde. Alleen de campings in Drenthe zagen een stijging in aantal overnachtingen. Zij ontvingen 15% meer gasten en 27% meer overnachtingen. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers over 2020 die CBS deze week publiceerde.

 

Sterke daling buitenlandse gasten, ook minder binnenlandse gasten

De daling van het aantal Drentse overnachtingen is vrijwel volledig te danken aan het wegblijven van buitenlandse gasten (-67%). Hierdoor daalde het aantal buitenlandse overnachtingen ten opzichte van vorig jaar namelijk met 54%. Het aantal binnenlandse overnachtingen daalde echter ook, met 7%. Deze daling wordt voornamelijk door een minder goed voor- en naseizoen verklaard, wat uiteraard met corona en de daaraan gerelateerde maatregelen te maken heeft. Het derde kwartaal (juli, augustus, september) leverde juist een sterke toename van het aantal overnachtingen. Het effect op met name de kampeerovernachtingen is daardoor minder groot dan bij andere accommodatietypen.

Alle accommodaties in de min, alleen kampeerterreinen gered door goed derde kwartaal. 

Kampeerterreinen lieten afgelopen zomer een sterke groei in overnachtiingen zien (+59%). Dit heeft hun seizoen gered. Er was op jaarbasis een groei van 27% te zien in het aantal kampeerovernachtingen, terwijl landelijk een daling van 4% was te zien. De huisjesovernachtingen deden het in Drenthe juist minder goed dan landelijk gezien. Het aantal overnachtingen daalde met een kwart tegen -20% landelijk. Hotels en pensions in Drenthe kregen te maken met 20% minder overnachtingen (tegen -47% landelijk). De groepsaccommodaties kregen 57% minder overnachtingen en deden zaten daarmee rond het landelijk gemiddelde (-57%).

De cijfers van CBS lopen altijd twee maanden achter. Op 26 februari zijn de (voorlopige) cijfers over 2020 gepubliceerd. Deze cijfers worden drie maanden na publicatie (rond eind mei/begin juni) definitief.

 

Zie ook