Drentse overnachtingen in de lift tijdens eerste kwartaal

| Miranda Horstman

 

Bijna miljoen overnachtingen in 1e kwartaal, driekwart daarvan op huisjesterrein

 

Afgelopen kwartaal brachten 300 duizend gasten in totaal bijna 1 miljoen overnachtingen door in Drenthe. Een stijging van respectievelijk +76% van het aantal gasten en 52% in het aantal overnachtingen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal overnachtingen blijft daarmee nog wel achter op het niveau van het laatste pre-coronajaar (-8%). Dit komt vooral door een lager aantal overnachtingen in januari, toen er nog beperkende maatregelen golden. In februari en maart lag het aantal overnachtingen bijna weer op het oude niveau. Landelijk liggen de overnachtingen in de eerste drie maanden nog altijd 18% lager dan in het eerste kwartaal van 2019.

Aandeel buitenlandse overnachtingen nog niet op oude niveau

Het aandeel overnachtingen van Nederlandse gasten ligt met 93% nog altijd hoger dan voor corona; normaalgesproken schommelt dit rond 85%. Het aantal buitenlandse gasten ligt op de helft vergeleken met 2019. Driekwart van hen komt uit Duitsland. Voor de komende maanden is de verwachting dat het buitenlands toerisme vanuit met name Duitsland weer verder aantrekt, aangezien veel Duitsers in april vakantie hebben.

 

Meeste overnachtingen vonden plaats in huisje

Huisjesterreinen zorgden met 735.000 nachten voor driekwart van de overnachtingen in het eerste kwartaal. Dit is een plus van 31% ten opzichte van 2021, maar nog altijd 17% minder dan in 2019. Hotels zijn na een flinke dip vorig jaar weer terug op het oude niveau, net als groepsaccommodaties. De kampeerovernachtingen liggen zelfs iets hoger dan in de eerste drie maanden van 2019, maar deze overnachtingen vormen in het eerste kwartaal maar een beperkt aandeel van het totaal. 

CBS publiceerde op 13 mei 2022 de voorlopige cijfers over het eerste kwartaal van 2022. 

 

Zie ook